Hur används en tournique? Klicka på klippet för att se läkarstudenten Victor Jeager visa hur. Foto: SVT

Enkelt verktyg kan rädda dig från att förblöda

Uppdaterad
Publicerad

Hur lär man folk att bäst att stoppa akuta och livsfarliga blödningar? Det jobbar forskare och studenter från Katastrofmedicinskt centrum och Linköpings universitet med att ta reda på.

Hjärt- och lungräddning får många lära sig i skolan eller på jobbet, men kunskapen om att stoppa blödningar är idag bristfällig, enligt forskarna.

Ett viktigt verktyg i utbildningen är den moderna tourniqueten som har används av USA:s militär sedan tidigt 2000-tal.Hjälpmedlet har gett goda resultat när det kommer till att hindra människor från att förblöda.

Vad är en tourniquet?

Tourniquteten, som är en sorts spännband, fäst minst 5 centimeter över såret på en lem för att hindra blodflödet till skadan. Den har visat sig vara mer effektiv än tryckförband som läggs direkt på såret.

Se klippet ovan för att få veta hur den används.

I det civila Sverige sågs den länge som något dåligt, eftersom för lång användning kan skada vävnaden permanent.

– Nu med mer modern evidens har man visat att om den sätts på rätt ställe så kan man ha en tourniquet mycket längre än vad man trodde för några år sedan, säger Erik Prytz, universitetslektor kognitionsvetenskap på Linköpings universitet.

Även vid riktigt akuta blödningar, där tourniqueten kanske måste sitta längre än rekommenderat och permanent skada kan ske, så är det ett bra verktyg att lära ut, tycker forskarna.

– Om man ser det rent krasst. På en livshotande blödning så står liv mot lem och då måste livet gå före, säger Erik Prytz.

Hoppas att utbildningen ska göra skillnad

Målet med projektet är att sprida kunskapen om att stoppa blödningar och att så kallade blödningskit, där tourniquet ingår, ska bli en vanlig syn på allmänna platser.

Det är svårt att säga hur många liv som kan räddas om utbildningen blir standard att lära ut vid skolor och arbetsplatser, men forskarna är säkra på att det skulle göra skillnad.

– Det gäller att den som ser en olycka vet hur man stoppar en allvarlig blödning. Det kan handla om minuter och det är skillnaden på liv och död, säger Erik Prytz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.