Jenny  Yourstone, kriminaltekniker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Yourstone, doktor i psykologi på Södertörns högskola, berätta vad som sticker ut med domen. Foto: Privat/Oscar Olsson/TT

Experten om domen mot gängkvinnan i Norrköping: ”Den sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Den första kvinnan att åtalas som skytt i ett gängmord friades för handlingen mot en 17-årig pojke i Marielund. Däremot dömdes hon till 12 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott i en annan skjutning i Norrköping.

– Det sticker ut helt enkelt, säger Jenny Yourstone, doktor i psykolog.

Under det senaste året har flera fall uppmärksammats där kvinnor varit inblandade i gängbrottslighet. Men aldrig tidigare har de åtalats för att ha mördat inom konflikten.

– Man kan tänka sig att kvinnor kommer få andra roller i den här miljön, säger hon.

Det var den 15 november som kvinnan ska ha skjutit mot en lägenhetsdörr, där åtta personer befann sig. Under torsdagen föll domen mot kvinnan som döms till 12 års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott.

Den unga kvinnan från Gävle, som sen tidigare är ostraffad var åtalad för mord på en 17-åring som sköts till döds i Norrköping i december förra året. Men hon friades då det enligt tingsrätten saknades bevis. Avgörande för tingsrättens bedömning har varit att det inte finns något vittne som har sett henne skjuta och att det inte heller finns någon teknisk bevisning som binder henne till mordet.

Se och hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.