SVT besöker Förintelsens minnesdag i Norrköping Foto: Carl Bruno Tersmeden

Så uppmärksammades minnesdagen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 januari varje år samlas människor över hela världen för att manifestera och minnas Förintelsens offer under andra världskriget. I Norrköping hålls i år ett fackeltåg.

– Det är tredje året vi anordnar detta. Från början hade vi mest aktiviteter kring Förintelsedagen, men har sen utvidgat det för att jobba mer brett och med fler aspekter, för att sätta fokus på demokrati och människovärde globalt och lokalt, säger Anne Olofsson, koordinator på Norrköpings kommun.

Arrangemang under en vecka

Förutom minnesdagen av Förintelsen så blir fackeltåget i Norrköping starten på en vecka som går under benämningen demokrati- och människovärdedagar. Dagarna anordnas av Norrköpings kommun, Svenska kyrkan och andra medarrangörer.

Norrköping

Det är ett digert program som pågår runt om i Norrköping under en dryg veckas tid och som innehåller föreläsningar, samtal, konserter och filmvisningar – och tar upp både förintelse-relaterade ämnen, som ämnen kopplade mer till vår nutid.

– Precis, det handlar om att visa vad som hände under nazismen under andra världskriget, men också att man måste lära av historien och samla kraft för att förändra saker idag, säger Anne Olofsson.

Filmer

Bland programpunkterna visas filmen ”Denial” på Cnema under måndagen, 28 januari. En verklighetsbaserad film om den amerikanska historikern Deborah Lipstadt som stämdes av förintelseförnekaren David Irving och således tvingades bevisa i rätten att dessa massmord ägt rum. Efter filmen äger ett streamat samtal rum med Deborah Lipstadt.

En annan film som visas hämtas från vår nutid, dokumentärfilmen ”En EU-migrants vardag, resa hem och tillbaka?”, där tittaren får följa en bulgarisk rom som tiggt i Sverige och där filmteamet följer honom på resan från Sverige tillbaka till Bulgarien.

”När blir man svensk?”

Bland föreläsningarna finns ämnen som ”Att överleva Förintelsen”, med överlevaren Sara Fransson från Linköping och Liv Bakke som flydde det ockuperade Norge.

Även bland föreläsningarna finns ämnen kopplade till dagens samhälle, som föreläsningen med Carolin Dasander, adopterad från Indien, under titeln ”När blir man svensk?”.

– Jag är väldigt glad över att vi sprider verksamheten över hela Norrköping och fått in fler aktörer i år. Jag tycker så klart att vi har väldigt många intressanta programpunkter, men självklart vill jag pusha lite extra för fackeltåget på minnesdagen, säger Anne Olofsson.

SVT besökte flera av platserna under söndagen – se mer i klippet ovan

Hela programmet för arrangemangen finns på kommunens webbsajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet