Fallande bostadspriser och höga elpriser – tufft läge för många

Publicerad

Enligt nya siffror från Mäklarstatistik fortsätter priserna på bostäder att falla – det samtidigt som elpriserna spås nå väldigt höga nivåer i vinter. Det är hårda tider som väntar husägarna.

Enligt statistik från Länsförsäkringar minskade priset på bostadsrätter tredje mest i Östergötland i augusti. Här gick priset ned med 7 procent – att jämföra med rikssiffran 2 procent.

Stigande boräntor och rusande elpriser som vi sett de senaste månaderna slår särskilt hårt mot husägare och nu är det många som oroar sig för att få ihop privatekonomin på grund av de stigande priserna.

Kinda

– Köparna har redan ställt in sig på en lägre prisnivå, och många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg, vd vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedligt.

SVT Öst gav sig av till Rimforsa i Kinda kommun för att prata med villaägare om det tuffa läget. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet