– Det finns en teori att fästinglarverna inte utvecklades år 2019. Det året var dåligt för smågnagarna, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen i Östergötland.
Hör Tommy Karlsson om varför vi slapp lindrigare undan från TBE förra året – i klippet ovan.
I Östergötland har dock antalet TBE-fall hoppat upp och ner ungefär vartannat år, de senaste 10 åren, visar Folkhälsomyndighetens siffror.
Sedan 1980-talet har trenden för antal TBE-fall i Sverige stadigt ökat. Men sedan 2017 har trenden legat still elller varit svagt fallande.
I Stockholms län, som har flest TBE-fall i Sverige, har antalet TBE-smittade sjunkit för varje år sedan 2017, då siffran var den högsta någonsin med 151 fall.
Östergötland hade 2020 – 17 fall, 2019 – 30 fall, 2018 – 17 fall, 2017 – 26 fall och 2016 – 14 fall.
Fästingar och TBE
Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.
De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.
Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.
Källa: 1177.se och NE