Fiskdöden polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun undersöker vad som kan tänkas ligga bakom fiskdöden i Motala ström. Samtidigt har händelsen anmälts till polisen.

Tekniska kontoret och bygg- och miljökontoret i Norrköpings kommun undersöker nu vad fiskdöden kan bero på. Dessutom har händelsen polisanmälts. Länsstyrelsen har också underrättats.

Tanken är nu att ta upp fiskar ur vattnet för att kunna göra provtagningar. Till en början väntade kommunens personal på att det skulle bli mindre vattenflöde för att kunna sätta i en båt. Vattnet var helt enkelt för strömt.

Provtagning på såväl fisk som vatten

Enligt de senaste uppgifterna ska trycket nu ha minskat så att kommunen kunnat börja ta upp fisk för provtagning.

Prover på såväl vatten som prover från de döda fiskarna kommer att skickas på analys för att hitta orsaken till fiskdöden.

En teori som framförts är att förändringen av vattentrycket ska ha påverkat fisken. Det är mest gös som hittats död och just den fiskarten har en simblåsa som inte klarar av stora tryckförändringar.

Kraftverksägaren samarbetar med kommunen

Företaget Holmen har ett vattenkraftverk högre upp i Motala Ström och är också involverade i undersöknignarna.

– Vi vill inte spekulera i vad som har hänt innan vi vet. Vi har kontakt med kommunen och har sänt över underlag för att arbetet ska kunna gå vidare, säger Ingela Carlsson, kommunikationschef Holmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.