Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, föreslår stora förändringar i ersättningarna för personer med funktionsnedsättning. Foto: Jessica Gow/TT / SVT

Efter höga kraven på unga funktionsnedsatta – utredare vill ändra lagtext

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har tidigare fått kritik för att man ställer för höga krav på unga med funktionsnedsättning som ska bevisa att de inte kan jobba heltid.

Nu vill en statlig utredare komma till rätta med det – genom att ändra formuleringen i lagen.

– Det ska vara beviskrav av normalgraden. Så man skriver in i lagen det som redan gäller, säger utredaren Samuel Engblom.

När man är 19-29 år och har en funktionsnedsättning kan man få ekonomiskt stöd. Det kallas aktivitetsersättning. Men först måste man bevisa att man inte kan jobba heltid, till exempel med läkarintyg.

Försäkringskassan har fått upprepad kritik för att man ställer för höga krav när det gäller den här bevisningen, bland annat i en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som kom i december förra året.

Granskning: Ett riktigt jobb

Lagen ska skrivas om

SVT Nyheter Öst publicerade i somras en granskning som visade att hela 23 procent av de beslut som överklagades till domstol ändrades. I vissa domstolar underkändes uppemot hälften av Försäkringskassans beslut om aktivitetsersättning.

Och nu anser en statlig utredare att själva lagtexten måste skrivas om – för att komma till rätta med det här.

– Syftet är att det ska bli tydligare vilka beviskrav som gäller, säger Samuel Engblom som har utrett aktivitets- och sjukersättningen på uppdrag av regeringen.

För höga beviskrav

Enligt honom finns det brister i Försäkringskassans handläggning.

– Bristerna vi har sett är att man tycks använda olika beviskrav. I vissa fall beviskrav som är högre än vad som är tanken när man läser lagens förarbeten. Därför vill vi förtydliga genom att skriva in beviskraven i lagen, säger Samuel Engblom.

Beviskrav av normalgraden

Förslaget innebär att det ska vara ”sannolikt” att man inte har arbetsförmåga, ett beviskrav av normalgraden. Man ska alltså inte behöva ”styrka” nedsatt arbetsförmåga, som Försäkringskassan har skrivit i flera beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet