• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Försäkringskassan skickar allt fler unga vuxna med funktionsnedsättning till Arbetsförmedlingen för att söka vanliga jobb. SVT:s granskning visar nu att en väldigt hög andel av de unga vuxna med funktionsnedsättning som överklagar Försäkringskassans beslut får rätt. Foto: SVT

Domstolarna underkänner 23 procent av FK:s beslut om aktivitetsersättning

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan får bakläxa av domstolarna i 23 procent av alla överklagade ärenden när det gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning. Det visar SVT:s granskning av närmare tusen domar vid Sveriges alla förvaltningsrätter från juli 2019 till april i år.

– Försäkringskassans bedömning ska vara verklighetsbaserad. Det står i en vägledande dom. Men jag tror inte att Försäkringskassan har tagit till sig det, säger juristen Erik Ward som hjälper människor att överklaga Försäkringskassans beslut.

SVT Nyheter Öst har under lång tid granskat stödet till unga vuxna med en funktionsnedsättning som inte klarar av att jobba heltid.

Granskningen visade bland annat att Försäkringskassan plötsligt gjorde en hårdare bedömning utan att vare sig lagar eller rättspraxis hade förändrats. Konsekvenserna blev att personer mellan 19 och 29 år blev helt utan ersättning, trots att de har en funktionsnedsättning.

Granskning: Ett riktigt jobb

Försäkringskassan får bakläxa

Nu har SVT Nyheter Öst gått igenom närmare tusen domar för att ta fram helt ny statistik. Den visar att domstolarna ger Försäkringskassan bakläxa när det gäller aktivitetsersättningen i hela 23 procent av fallen.

– 23 procent förvånar! I många andra måltyper ändrar vi nästan aldrig för att myndighetens beslut ofta är korrekta, säger Mats Edsgården, chefsrådman i Linköping.

Vad beror det på? Klicka på videon ovanför.

”Bedömningen ska vara verklighetsbaserad”

2019 kom en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast hur arbetsförmågan hos personer med en funktionsnedsättning ska bedömas: Bara för att man klarar en sysselsättning med mycket stöd och anpassningar så har man inte arbetsförmåga, enligt domstolen. Det centrala är att en arbetsgivare är beredd att betala för insatsen.

– Den domen är så tydlig. Och där står det också att bedömningen ska vara verklighetsbaserad. Men jag har haft flera ärenden där personer som har daglig verksamhet blir av med sin aktivitetsersättning, trots att daglig verksamhet är en sysselsättning, inte ett jobb, säger juristen Erik Ward.

I videon ovanför berättar han om några av sina ärenden.

Försäkringskassan vill inte ställa upp på en intervju med SVT utan svarar istället skriftligt på våra frågor i ett mejl:

”Försäkringskassan gör just nu en stor genomlysning av hela vår hantering av sjukförsäkringsförmånerna, och i det ingår både aktivitetsersättning och sjukersättning. Vi vet att våra utredningar måste bli bättre och vi vet också att vi måste bli bättre på att motivera våra beslut.”

”I genomlysningen ingår också att titta på hur vi jobbar med vägledande domar så att de slår igenom i vår tillämpning samt hur vi ska kunna ge våra handläggare bättre stöd i sitt arbete”, skriver Försäkringskassan till SVT.

Så gjorde vi granskningen

Det finns idag ingen samlad statistik om aktivitetsersättningen eftersom sjukersättningen och aktivitetsersättningen klumpas ihop under samma målnummer. Det innebär att den höga andelen ändrade domar inte syns i den statistik som finns tillgänglig.

SVT Nyheter Öst har därför kontaktat de tolv förvaltningsrätterna i Sverige och bett om listor för samtliga domar som gäller aktivitetsersättning och sjukersättning från den 1 juli 2019 till den 1 april 2021.

Vi har manuellt gått igenom listorna med dels samtliga domar, dels domar där besluten har ändrats helt eller delvis. På så sätt har vi fått fram den så kallade ändringsfrekvensen, det vill säga hur vanligt det är att domstolen ändrar Försäkringskassans beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet