I klippet: Efter 20 månader utan aktivitetsersättning kom så domen från Förvaltningsrätten i Linköping. I videon berättar Oskar och Annica om hur det kändes att äntligen få rätt och hur den långa kampen varit. Foto: Ulf Persson/SVT

Oskar nekades ersättning – men fick rätt i domstol: ”Som att min diagnos inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Oskar från Norrköping tvingades ta strid i domstol för att få rätt till aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Det tog 20 månader innan han fick rätt.

– Jag tror det är för att min autism inte syns så tydligt. Jag har tränat i flera år för att kunna hålla ögonkontakt och hålla i en konversation. Då är det som att min diagnos inte finns, säger Oskar.

Oskars mamma, Annica Thomsson, börjar gråta när hon sätter sig ner i soffan med den tjocka pärmen fylld av ansökningar och intyg.

– Vi fick rätt! Det var en sån lättnad.

Granskning: Ett riktigt jobb

Klicka på videon här ovanför för att se Annica och Oskar berätta om känslan när han äntligen fick rätt till aktivitetsersättning – efter 20 månaders kamp.

”Min autism syns inte så tydligt”

Oskar har autism och det innebär bland annat att han tar in alla intryck mycket starkare än de flesta. Hans hjärna sållar inte bort. Och därför tar energin ofta slut.

– När jag träffar handläggare på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen så har jag ju gjort mig i ordning, förberett mig och planerat precis vad jag ska säga. Därför syns inte min autism så tydligt då, säger Oskar.

Han har till exempel tränat på att kunna hålla en konversation och se den han pratar med i ögonen.

– Handläggarna ser ju inte mina panikångestattacker och det enorma behovet av att vila upp både hjärna och kropp. Om jag går på stan en timme så måste jag vila fem timmar efteråt, säger Oskar.

Saknas kunskap

Både Oskar och Annica tror att det saknas kunskap om autism och andra funktionsnedsättningar som inte syns så tydligt utanpå.

– Och när de inte lyssnar på vad läkare och experter har skrivit i intygen, då är det som att min diagnos inte finns, säger Oskar.

Så gjorde vi granskningen

Det finns idag ingen samlad statistik om aktivitetsersättningen eftersom sjukersättningen och aktivitetsersättningen klumpas ihop under samma målnummer. Det innebär att den höga andelen ändrade domar inte syns i den statistik som finns tillgänglig.

SVT Nyheter Öst har därför kontaktat de tolv förvaltningsrätterna i Sverige och bett om listor för samtliga domar som gäller aktivitetsersättning och sjukersättning från den 1 juli 2019 till den 1 april 2021.

Vi har manuellt gått igenom listorna med dels samtliga domar, dels domar där besluten har ändrats helt eller delvis. På så sätt har vi fått fram den så kallade ändringsfrekvensen, det vill säga hur vanligt det är att domstolen ändrar Försäkringskassans beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet