Flera oppositionspartier har reagerat på SVT Nyheter Östs granskning om aktivitetsersättningen för unga vuxna med en funktionsnedsättning.
Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna:
– Det här måste rättas till. Dels i regleringsbreven till Försäkringskassan, dels lagstiftning om det behövs.
Han anser att Försäkringskassan är alltför lojala mot politiska styrsignaler, utan att det finns lagstiftning.
– Det är ju inte rättssäkert. Vi har agerat och vi kommer att agera än mer kraftfullt.
”Måste följa rättspraxis”
Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna:
– Vi har även tidigare reagerat på att regeringen har gett signaler om att man ska få ner antalet som får aktivitetsersättning. Det ska man ju inte göra genom avslag utan genom förebyggande insatser och rehabilitering. Nu måste det ske en förändring akut och vi kommer att ligga på regeringen. Nu måste man följa den rättspraxis som har kommit.
Hon anser att bristerna har varit så stora att de som fått avslag under den här perioden borde få en omprövning av sitt beslut hos Försäkringskassan.
– De borde kunna få skicka in sitt ärende igen och få det omprövat av Försäkringskassan. De borde inte behöva vänta på domstolens beslut. De här personerna har ju ingen inkomst i övrigt.
Hör fler förslag på åtgärder i videon.
SVT Nyheter Östs granskning visade att:
– 23 procent av de överklagade besluten om aktivitetsersättning underkänns av domstolarna om man tittar på hela Sveriges förvaltningsrätter under perioden juli 2019-april 2021.
– Skillnaderna var stora mellan olika förvaltningsrätter och förvaltningsrätterna i Umeå, Luleå och Linköping underkänner störst andel av Försäkringskassans beslut som gäller aktivitetsersättning.
– Hälften av de överklagade besluten om aktivitersersättning underkänns av Förvaltningsrätten i Linköping.
– De som överklagar Försäkringskassans beslut, och får rätt, tvingas vänta länge på att få sina pengar eftersom handläggningstiderna i genomsnitt är 17 månader, nästan två år, innan domen kommer.
– Det här drabbar många unga vuxna mellan 19 och 29 år med en funktionsnedsättning som nekas aktivitetsersättning.