• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”För oss är det ett sätt att hitta rätt person”, säger Cristian Spetz, butikschef för XXL i Linköping som har ett långt samarbete med en SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Fler arbetsgivare beredda att anställa funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anställningar med lönebidrag ökade något förra året, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Allt fler arbetsgivare är beredda att anställa personer som har en funktionsnedsättning, enligt Håkan Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingen i Linköping.

– När det är svårare att hitta rätt kompetens är fler beredda att anpassa.

På Arbetsförmedlingen jobbar man nu allt mer med att söka upp arbetsgivare och fråga om de kan tänka sig att anställa en person med en funktionsnedsättning för att hitta rätt kompetens för jobbet.

– En hel del arbetsgivare kan tänka sig det, säger Håkan Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingen i Linköping.

Stödet till funktionsnedsatta

Arbetsförmedlingen hjälper då till med rekryteringen, kan erbjuda en praktikplats och senare ett lönebidrag. Lönebidrag innebär att Arbetsförmedlingen går in och betalar en del av lönen för att kompensera arbetsgivaren för en funktionsnedsättning hos arbetstagaren.

Fler anställningar med lönebidrag

Antalet anställningar med lönebidrag ökade något förra året jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Förra året (januari-november) fick 800 460 personer i Sverige en anställning med lönebidrag.

I Östergötland och på Gotland var det tillsammans 49 134 personer som fick en lönebidragsanställning förra året (januari-november). Det är ungefär lika många som året innan.

”Väldigt hög arbetsmoral”

– Jag tror att vissa arbetsgivare kanske har lite förutfattade meningar. Men min erfarenhet är att det här är människor som har väldigt hög arbetsmoral. För oss har det varit ett sätt att hitta rätt person, säger Cristian Spetz, som är butikschef för XXL i Linköping.

Där har man haft ett långt samarbete med en SIUS-konsulent vid Arbetsförmedlingen i Linköping. Hon vet vad arbetsgivaren behöver och ser till att matcha personer som hon tror kan fungera bra.

Se mer om det här i videon här ovanför.

Hör av dig!

Vad har du för erfarenheter av det stöd som Arbetsförmedlingen kan erbjuda till personer med en funktionsnedsättning? Har du själv en funktionsnedsättning? Är du anhörig? Jobbar du inom Arbetsförmedlingen eller möter på annat sätt personer som behöver stöd i ditt jobb? Skriv ner dina erfarenheter och mejla till tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym. Ange gärna i mejlet om vi får publicera dina erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödet till funktionsnedsatta

Mer i ämnet