David Dovrén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Dovrén, 22 år, är en av de unga vuxna som anslutit sig till Linköpings stift det senate året. I klippet berättar han mer om vad kyrkan betyder för honom och vad han tror att ökningen kan bero på. Foto: Axel Brantemo/SVT

Fler unga söker sig till kyrkan – David, 22: ”Finns en längtan”

Publicerad

Allt fler unga söker sig till kyrkan. I Linköpings stift ökar antalet i åldersgruppen unga vuxna med nästan 50 procent – vilket är störst i landet.

David Dovrén är en av stiftets nya medlemmar.

– Det började med en insikt och en känsla. Kyrkan har något att erbjuda som jag inte funnit i resten av samhället, säger han till SVT Nyheter Öst.

Unga vuxna ökar

I församlingarna i Linköpings stift, där Östergötland och norra Småland ingår, har antalet inträden i Svenska kyrkan ökat med nästan 20 procent. Där åldersgruppen 19 till 29 år är en av grupperna som ökar mest.

– Framför allt finns det en respekt för institutionell religion och ett intresse av att finna en sanning, säger David Dovrén om uppgången.

”Finaste gensvaret”

Marika Markovits blev ny biskop för Linköpings stift 2023 och hon tycker att siffrorna ger ett gott betyg till verksamheten.

– Det är det finaste gensvar vi kan få att unga vuxna ser kyrkan som angelägen i vår tid, säger hon.

I klippet nedan svarar Linköpings stifts biskop Marika Markovits på tre frågor om ökningen av unga vuxna.

Marika Markovits

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biskop Maria Markovits svarar på tre frågor. Foto: Axel Brantemo/SVT

Linköpings stift:

• Omfattar Östergötlands län, Tranås och Eksjö kommuner i Jönköpings län och Vimmerby, Västervik och Hultsfreds kommuner i Kalmar län.

• Stiftet inrättades någon gång under 1100-talet.

• Från den 15 januari 2023 är Marika Markovits stiftets 65:e biskop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.