När Frida födde sin dotter 2018 fick hon en tredje gradens förlossningsskada. Hon brast genom vaginan in i ändtarmsmuskulaturen. Sys man korrekt ska bristningen inte ge några problem eller besvär efteråt. Men tyvärr missades muskler som helt enkelt var av i hennes bäckenbotten. Hon sökte gång på gång hjälp, men gynekolog efter gynekolog missades skadorna:
– När det var som värst ett halvår efter förlossningen hade jag självmordstankar, säger Frida Trönnberg.
Upplevelsen ledde till karriärbyte
Det hon råkade ut för gjorde att Frida bytte karriär och idag hjälper kvinnor som har underlivssmärta.
Hon berättar mer om sin upplevelse och kamp för att få rätt vård i videon ovan.
”Viktigt informera om riskerna”
Statistik som SVT:s Uppdrag granskning har tagit fram visar att Östergötland är en av de regioner som har störst andel svåra bristningar vid förlossningar. Frida Trönnberg tror att det till viss del kan bero på att man i Östergötland trots allt är bra på att upptäcka bristningar, men hon tror också att ett skäl kan vara att regionen i många år strävat efter att så få som möjligt väljer kejsarsnitt när de ska föda:
– Självklart ska riskerna med kejsarsnitt lyftas fram, men det är också oerhört viktigt att visa på riskerna med vaginal förlossning. Om det finns risk för en större förlossningsskada så ska man få veta om det, säger hon.
Lägst andel kejsarsnitt i landet
Socialstyrelsens senaste siffror visar att mellan 2016 och 2020 gjordes i snitt 12 procent av förlossningarna i Östergötland med kejsarsnitt. Det är den minsta andelen i landet. På Gotland och i Stockholm är det över 20 procent av förlossningarna som görs med hjälp av kejsarsnitt.
Hör i klippet nedan hur den ansvarige på förlossningen i Linköping reagerar på Frida Trönnbergs tankar om sambandet mellan få kejsarsnitt och många bristningar: