Samuel Nystrand är en av de som bor i Mantorp och som känner oro kring de pågående översvämningar och kvarterets framtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Nystrand är en av de som bor i Mantorp och som känner oro kring de pågående översvämningar och kvarterets framtid. Foto: Magdalena Moreno

Nya översvämningar efter regn – Mantorp drabbat igen

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm fick efter nattens regn in många larm om vattenskador på bostäder runt om i Östergötland. Ett nybyggt villaområde i Mantorp drabbades återigen och för tredje gången på mindre än en vecka vaknade boende med vattenmassor på gatorna.

För räddningstjänsten har natten och dagen inneburit mycket arbete och larmen om vattenskador har pressat resurserna.

– Allt folk vi kan uppbringa och all utrustning är ute på vattenskador, meddelade Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten RTÖG, på morgonen.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

Det handlar nästan uteslutande om vatten som kommer in i källare.

– Men många ringer om vatten på tomten, rädda för att det ska komma in. Men det är inget vi kan hjälpa dem med utan det är kommunalt ansvar, säger Kalered.

Mantorp återigen drabbat

Ett område som drabbats hårt är ett nybyggt villakvarter i Mantorp. Nu återigen översvämmat för tredje gången på mindre än en vecka. Boende frågar sig hur det här kan hända.

– Vi känner oss uppgivna på hela situationen och besvikna på hur det här kan ha hänt. Det ska inte hända, säger Samuel Nystrand.

Han skulle egentligen varit på semester men stannar nu hemma med sin familj med rädsla att avloppsvatten ska översvämma huset. Han önskar sig handlingskraft från Mjölby kommun.

– Det här måste göras om och framtidssäkras, för skyfallen kommer ju inte bli mindre, säger Samuel Nystrand.

Se honom och hans översvämmade grannskap i klippet ovan.

Stora översvämningar i Mantorp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gata i ett villakvarter i Mantorp förvandlades till en flod efter ösregnet. Fler skyfall väntar i veckan – men det finns olika saker man kan göra för att förhindra eller mildra skadorna. Mer i klippet. Foto: Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

Mer i ämnet