en man och en kvinna står i dörröpningen till ett gult hus. Mannen har en liten bebis i sin famn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Karlsson och Moa Hallman ser fram emot att kunna leka med sin son i husets trädgård i framtiden. Följ med in i huset i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Försäljningen av villor har ökat – Per och Moa köpte hus i Motala: ”Det var köparens marknad”

Publicerad

Försäljningen av villor har ökat det här året med 17 procent i Sverige. Två som nu köpt sitt första hus är Per Karlsson och Moa Hallman i Motala.

– Vi kände att det var rätt läge att köpa nu, säger de.

De senaste två åren har varit tuffa på bostadsmarknaden med dyra bolån och sjunkande bostadspriser. Men i maj kom Riksbankens första sänkning av styrräntan och försäljningen av bostäder har börjat öka igen.

– Det kändes som att det var köparens marknad, säger Moa Hallman som köpte huset i juli månad.

Följ med in i deras nya hus i klippet och hör mer om hur läget på bostadsmarknaden har påverkat deras köp.

FÖRSÄLJNINGEN AV VILLOR ÖKAR

Det såldes 32 076 villor i Sverige från januari till juli i år. Det innebär en ökning av antalet försäljningar med 17,1 procent, i jämförelse med samma period förra året då det såldes 27 385 villor.

I Östergötland ser man också en ökning av sålda villor. Från januari till juli i år såldes 1386 villor i länet. Under samma period förra året såldes 1160.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.