Bil och vinterväglag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VTI:s forskningsledare Mattias Hjort på testbanan i norra Finland Foto: VTI

Forskare avråder helt från åretruntdäck: ”Inte trafiksäkra”

Uppdaterad
Publicerad

Åretruntdäck har betydligt sämre egenskaper än vanliga vinter- och sommardäck på samtliga underlag. Det visar en ny rapport från VTI och Folksam.

Enligt rapporten är åretruntdäckens väggrepp på is så dåligt att däcken inte anses trafiksäkra på svenska vintervägar.

– VTI anser att det är olämpligt att köra på åretruntdäck i Sverige. Bilister bör använda vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren. Bedömningen är att isgreppet över lag är för dåligt för att utgöra ett trafiksäkert alternativ på svenska vintervägar, säger Mattias Hjort, forskningsledare vid VTI i ett pressmeddelande.

Stora skillnader mellan däckmodeller

I studien testades 14 olika åretruntdäck på is, snö och barmark för att sedan jämföras med dubbfria vinterdäck och sommardäck.

– För den som kan undvika att köra på is och trots allt väljer att använda åretruntdäck är det viktigt att vara medveten om att skillnaderna mellan olika däckmodeller är mycket stora. Då gäller det att välja noga utifrån vilka egenskaper däcken har, säger Mattias Hjort.

Hela rapporten finns att ta del av här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.