Årsringarna på en avkapad trästam är synliga, med en grön mossa som växer på ytan. En hand syns delvis i kanten av bilden, som berör träet. Träets yta visar naturliga mönster och detaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åke Olson, docent vid SLU:s skogsskadecentrum, berättar om arbetet med att ta fram resistenta almar. Foto: SVT

Forskare: Kommer ha resistenta svenska almar om 10-20 år

Publicerad

Arbetet med få fram resistenta almar, alltså träd som inte kan bli smittade eller sjuka av almsjukan pågår. Men tills dess att det är möjligt att plantera dessa träd så måste bekämpningen fortsätta, det säger forskaren Åke Olson vid SLU.

Han menar att resistenta almar är den enda långsiktiga lösningen som gör att vi kan ha kvar almar i Sverige.

Det har länge forskats och arbetats i olika länder för att få fram almar som inte kan drabbas av almsjukan. Även i Sverige finns det sådana här plantor till försäljning, men de är sterila och fungerar inte bra som ersättning för vilda almar, som också är värdar för en mängd andra arter (källa: Betänkandet ”En framtid för alm och ask” s.129)

I Sverige försöker man hitta träd som är naturligt resistenta, och sedan förädla dessa i hopp om att få fram plantor. Åke Olsson är hoppfull för framtiden.

– Om 10 till 15 år räknar jag med att vi kommer ha resistenta almar här i Sverige, säger han.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.