Amanda Overmark står intill en nyligen avverkad trädstam, som visar insidan av trädet med synliga skador. Runt omkring finns ett snårigt landskap med kvistar och grenar. I bakgrunden anas en byggnad delvis dolt av träden. Personen inspekterar trädet noggrant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Träden blir till stående skelett inom ett till två år” – följ med till fällningen av sjuka almar på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Kampen mot almsjukan på Gotland fortsätter – 7 000 sjuka träd måste förstöras

Publicerad

Kampen mot Almsjukan fortsätter på Gotland. Den senaste inventeringen visar att fler träd har smittats i år än förra året. Nu måste de 7 000 sjuka almarna förstöras innan sommaren.

År 2005 upptäcktes almsjukan på Gotland. Bekämpning av sjukan påbörjades snabbt och framgångsrikt. Gotland har i dag Sveriges, och troligtvis också Europas, största koncentration av vilda almar.

Som jämförelse lyfts ofta Öland där man inte gjort samma insatser. Där är almarna hårt drabbade. I Mittlandskogen på Öland bedöms ungefär 95 procent av almarna vara döda.

Så ser du om en alm är sjuk – Amanda Overmark på skogsstyrelsen förklarar i klippet ovan.

Pengar måste till

En avgörande faktor för att fortsätta bromsa almsjukan på ön är finansiering. I ett betänkande till regeringen föreslås att regeringen bör ge skogsstyrelsen 6,5 miljoner årligen i upp till 20 år.

Om åtgärderna som görs idag helt skulle sluta så kan populationen av vuxna almar på Gotland troligen slås ut inom fem till femton år, står det i betänkandet.

Måste bort innan sommaren

Varje år inventeras almarna på Gotland i jakt på smittade träd. 2022 och 2023 hittades cirka 5 000 sjuka träd under respektive år. Under 2024 har 7 000 sjuka almar påträffats.

– Det betyder att innan sommaren 2025 så måste alla dessa träd ha fällts, säger Amanda Overmark, skogskonsulent hos Skogsstyrelsen på Gotland.

Årsringarna på en avkapad trästam är synliga, med en grön mossa som växer på ytan. En hand syns delvis i kanten av bilden, som berör träet. Träets yta visar naturliga mönster och detaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare på SLU förklarar hur de samlar in material från träd som finns i sjuka bestånd, men som inte själva får symptom. Foto: SVT

Vad är almsjuka?

Almsjukan är en svampsjukdom som förs vidare från alm till alm, främst via almsplintborren. Svampen (Ophiostoma ulmi) orsakar stopp i trädets vatten- och näringsledningar vilket leder till att almen börjar ”flagga” (vissna) och relativt snabbt därefter dör.

Almen är inte bara ett vackert kulturträd utan också en viktig värd för över 250 olika arter och därmed mycket viktig för biodiversiteten.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.