År 2005 upptäcktes almsjukan på Gotland. Bekämpning av sjukan påbörjades snabbt och framgångsrikt. Gotland har i dag Sveriges, och troligtvis också Europas, största koncentration av vilda almar.
Som jämförelse lyfts ofta Öland där man inte gjort samma insatser. Där är almarna hårt drabbade. I Mittlandskogen på Öland bedöms ungefär 95 procent av almarna vara döda.
Så ser du om en alm är sjuk – Amanda Overmark på skogsstyrelsen förklarar i klippet ovan.
Pengar måste till
En avgörande faktor för att fortsätta bromsa almsjukan på ön är finansiering. I ett betänkande till regeringen föreslås att regeringen bör ge skogsstyrelsen 6,5 miljoner årligen i upp till 20 år.
Om åtgärderna som görs idag helt skulle sluta så kan populationen av vuxna almar på Gotland troligen slås ut inom fem till femton år, står det i betänkandet.
Måste bort innan sommaren
Varje år inventeras almarna på Gotland i jakt på smittade träd. 2022 och 2023 hittades cirka 5 000 sjuka träd under respektive år. Under 2024 har 7 000 sjuka almar påträffats.
– Det betyder att innan sommaren 2025 så måste alla dessa träd ha fällts, säger Amanda Overmark, skogskonsulent hos Skogsstyrelsen på Gotland.
Vad är almsjuka?
Almsjukan är en svampsjukdom som förs vidare från alm till alm, främst via almsplintborren. Svampen (Ophiostoma ulmi) orsakar stopp i trädets vatten- och näringsledningar vilket leder till att almen börjar ”flagga” (vissna) och relativt snabbt därefter dör.
Almen är inte bara ett vackert kulturträd utan också en viktig värd för över 250 olika arter och därmed mycket viktig för biodiversiteten.
Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet SLU