En person som arbetar med att tillverka en stol, liggande på knä och fokuserad på att justera en del av möbeln. Stolen har en trästruktur och en vävd sits. Området är inrett med träplankor på golvet och har en hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möbelsnickaren William Liljeblad på Gotland har vunnit pris för sin lounge-stol Almis. Följ med in i verkstaden och betrakta tillverkningen. Foto: Daniel Hols/SVT

Sjuka almar förvandlas till prisbelönta möbler på Gotland

Publicerad

Möbelsnickaren William Liljeblad vann i år pris på Ung svensk form för sin stol Almis. Den görs av trä från almsjuka almar och i verkstaden i Vallstena på Gotland återvinns fler delar av träden.

Varje stol tar åtskillig tid att tillverka, men det spelar mindre roll.

– Det är resan som är målet – att drömma sig bort bland hyveltagen, säger William Liljeblad.

Hur lång tid en stol tar och hur det går till får du reda på i videon.

Döda träd får nytt liv

I snickeriverkstaden jobbar också Arvid Renard. Hans släkt har bott på gården i fem generationer och det var hans morfar som först upptäckte almsjukan på ön.

Svampsjukdomen gör att träden dör, vilket i sin tur leder till att mängder med almar fälls på Gotland. De flesta blir flis, men här såg William Liljeblad att virket gick att ta till vara.

– Mycket av virket till möbler i Sverige importeras och när jag bestämt mig för att dra igång den småskaliga tillverkningen ville jag använda så lokala träslag som möjligt.

Ett längre inslag om almstolarna ser du i Sverige! på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.