Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogskonsulent Christoffer Ulfsparre vid Skogsstyrelsen betraktar en stubbe efter en nedsågad Alm i Romakloster på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Strid mot almsjuka på Gotland – ett av Europas sista stora bestånd hotat

Uppdaterad
Publicerad

När almsjukan tagit död på flera större bestånd så förs en av de sista striderna mot smittan nu på Gotland. Ön har troligtvis det största kvarvarande beståndet av alm i Europa och kampen mot almsjukan fortsätter.

En halv miljon almar står kvar på ön. Men de senaste årens inventering visar att antalet sjuka träd har ökat, från 2600 stycken år 2020 till 5400 stycken år 2022.

Om det är en faktisk ökning eller om det beror på att inventeringen gjorts bättre, vet man inte. Men det man kan veta är att trädens överlevnad är beroende av människans kamp fortsätter.

Gotland

– Gotland är ett ganska begränsat landområde där vi har ett visst antal sjuka almar varje år som vi förhoppningsvis hinner ta bort så att vi kan hålla nere smittan. Det är ju dessutom så att det här är ett av Europas förmodligen sista stora almbestånd, säger Christoffer Ulfsparre, projektledare vid Skogsstyrelsen på Gotland.

Se mer om detta i videon ovan.

Almsjuka

Almsjuka kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp.

Spridningen sker dels via rotkontakt med smittade träd, dels via sporer som överförs av almsplintborre.

Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt – trädet kan insjukna och dö på bara några få veckor.

Under juli och augusti är det lättast att se vilka almar som är sjuka eftersom angripna träd håller kvar vissna blad.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet