• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild: Polisinspektör Joakim Stenman och en kvinna som utför en skönhetsoperation genom att få fillers injicerade i underläppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisinspektör Joakim Stenman berätta mer om domen. Foto: SVT/TT

Utförde skönhetsingrepp i Linköping utan legitimation – första domen efter nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som driver salong i Linköping har dömts i tingsrätten för att ha injicerat fillers och botox – utan rätt behörighet. Domen är den första av sitt slag sedan lagändringen kom för knappt två år sedan.

Sedan lagändringen är det bara en sjuksköterska, läkare eller tandläkare som får utföra till exempel botox och fillers.

– Jag kände att det här var en viktig utredning att komma i hamn med och få en prejudicerande dom i tingsrätten, säger polisinspektör Joakim Stenman, som har utrett fallet.

Linköping

Svårt att få fram vittnen

I slutet av april föll domen, som är den första i landet, som gäller brott mot lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

Fem kvinnor har vittnat i rätten och har berättat om hur de har blivit injicerade med fillers och i något fall botox, av den nu dömda kvinnan. Men Joakim Stenman tror att det kan röra sig om många fler.

– Det är svårt att fånga upp de här människorna som fått de här behandlingarna. Samtidigt vill de människor som utför behandlingarna, utan behörighet inte ge ut några namn och sätta sig i dålig dager. Det har varit ett idogt arbete att få fram de här vittnena, säger han och tillägger att det förmodligen finns ett stort mörkertal.

Filmat material

Vidare berättar han att de aktuella vittnena varit samstämmiga, bevisningen består också av filmmaterial, som styrker att kvinnan utför behandling. Ingen av de vittnande kvinnorna har fått skador eller bestående men, efter injektionerna på den aktuella salongen.

Kvinnan, som nekar till brott, döms till böter på totalt 7 200 kronor. Hon ska enligt domen ha utfört estetiska injektionsbehandlingar vid fem tillfällen under perioden från och med den 1 september 2021 till och med den 18 maj 2022. Kvinnan själv hävdar i förhör att hon inte injicerat med spruta utan med hyaluron penna, som inte tränger lika långt ner i huden och därmed inte kräver legitimation.

SVT Nyheter Öst har tagit kontakt med kvinnan som varken själv eller via sin advokat vill kommentera domen, som kan komma att överklagas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Lovisa Gelin ringer upp verksamhetschefen på den aktuella salongen Foto: Christian S Zetterdahl SVT

Aktiva verksamheter i Östergötland som är registrerade i vårdgivarregistret där estetiska behandlingar utförs

Inriktning

Estetiska kirurgiska ingrepp

Antal verksamheter: 1

Estetiska injektionsbehandlingar

Antal verksamheter: 53

Estetiska kirurgiska ingrepp och Estetiska injektionsbehandlingar

Antal verksamheter: 8

Totalt Östergötland: 62

Data hämtad den 24 mars 2023

Källa: IVO, Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet