En kock i vit kockrock som arbetar i ett kök, som häller eller vänder en blandning av ingredienser i en stekpanna. I bakgrunden syns köksutrustning som kastruller och vask. Kött och grönsaker ser ut att vara på väg att blandas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare ingick baljväxter bland grönsaker i Livsmedelsverkets rekommendationer. Men nu får de en egen kategori. Foto: Tobias Sjöstedt/SVT

Från tillbehör till huvudroll – baljväxter lyfts fram i nya kostråd

Publicerad

Baljväxter som bönor och linser får en egen rekommendation i Livsmedelsverkets kostråd, där de framhålls för sina hälsofördelar och mångsidiga användning.

Baljväxter som bönor, ärtor och linser rekommenderas nu att ätas ofta – gärna varje dag, enligt Livsmedelsverkets nya förslag till kostråd. Tidigare ingick de i rekommendationen om 500 gram frukt och grönt per dag men lyfts nu fram separat för sitt höga näringsvärde och sin mångsidighet. Kocken Niklas Hellsing ser stora möjligheter med baljväxter.

– Man kan byta ut dem i både kyckling- och köttgrytor, vilket minskar både klimatpåverkan och kostnaderna. Dessutom är de torrvaror som håller hur länge som helst, säger han.

Men baljväxterna har en given plats inte bara i skafferiet – åtminstone i Östergötland. Hör Niklas berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.