– Det finns definitivt ett intresse för att öka odlingen av den här typen av grödor, men man vill känna en trygghet i att det inte blir en ekonomisk sämre lösning – än att odla andra grödor, säger odlingsrådgivare Ulrik Lovang.
Nya rekommendationer från Livsmedelsverket
I ett nytt förslag från Livsmedelsverket rekommenderas vi att inkludera mer baljväxter i kosten, och i Östergötland finns utmärkta förutsättningar för att öka produktionen.
– I Östergötland odlas det idag ganska mycket, om man jämför med andra delar av Sverige, men vi har ändå en potential för att odla nästan lika mycket till, säger Maria Källming, projektledare på Vreta Kluster.
Varför ska vi välja mer baljväxter i vår matkonsumtion? Hör klippet ovan.
Lantbrukare Axel Nilsson från Vikbolandet är intresserad av att odla mer baljväxter, men säger att det finns en del frågor som måste lösas.
– Förutom lönsamhet handlar det mycket om logistisk och om du kan hantera grödorna på ett smidigt sätt. Det blir svårt annars att konkurrera med spannmål eller andra produkter, säger han.