En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person iklädd en ljus jacka, som står framför en neutral bakgrund. Den högra sektionen visar en nära bild av gröna ärtor eller bönor som växer på en planta, omgivna av gröna blad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska vi välja mer baljväxter i vår matkonsumtion? Hör klippet ovan. Foto: SVT Christian S Zetterdahl

Baljväxter: Grödor med potential att växa i Östergötland

Publicerad

Baljväxter som ärter, bönor och linser är både klimatsmarta och näringsrika. Men trots många fördelar odlas de fortfarande på en obetydlig del av Sveriges åkermark, nämligen cirka två procent.

För att öka intresset för grödorna bland både lantbrukare och konsumenter arrangerades en temadag på Vreta Kluster.

– Det finns definitivt ett intresse för att öka odlingen av den här typen av grödor, men man vill känna en trygghet i att det inte blir en ekonomisk sämre lösning – än att odla andra grödor, säger odlingsrådgivare Ulrik Lovang.

Nya rekommendationer från Livsmedelsverket

I ett nytt förslag från Livsmedelsverket rekommenderas vi att inkludera mer baljväxter i kosten, och i Östergötland finns utmärkta förutsättningar för att öka produktionen.

– I Östergötland odlas det idag ganska mycket, om man jämför med andra delar av Sverige, men vi har ändå en potential för att odla nästan lika mycket till, säger Maria Källming, projektledare på Vreta Kluster.

Varför ska vi välja mer baljväxter i vår matkonsumtion? Hör klippet ovan.

Lantbrukare Axel Nilsson från Vikbolandet är intresserad av att odla mer baljväxter, men säger att det finns en del frågor som måste lösas.

– Förutom lönsamhet handlar det mycket om logistisk och om du kan hantera grödorna på ett smidigt sätt. Det blir svårt annars att konkurrera med spannmål eller andra produkter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.