Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: August Askbom/SVT

Fritidsbankerna – ett första steg till föreningslivet: ”Det känns i hjärtat!”

Publicerad

Till fritidsbanken i Motala kommer alla sorters människor, vissa tänker på miljön och andra tänker på plånboken. För platschefen Stefan Svärd är målbilden att verksamhetens gratisuthyrningar ska få ut fler barn i föreningslivet.

– Det är många olika faktorer som spelar in när det handlar om att få barn att bli aktiva och vi fyller en funktion. Kan man få någon att låna ett par slalomskidor, som aldrig tidigare åkt, och få den att börja köra slalom i yxbacken, vilken grej, det är drömmen, säger Stefan Svärd.

”Det är galet fränt”

I en ny rapport från Centrum för idrottsforskning kan man se att hälften av alla aktiviteter som möjliggörs genom uthyrningar på fritidsbanker inte hade genomförts om barnen inte hade haft tillgång till att låna utrustning.

– Det är galet fränt, det känns i hjärtat. Det är ju därför vi gör det här, för att barn och ungdomar ska kunna testa på saker som de inte annars hade gjort, säger Stefan svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.