Vid Österby myr i Kräklingbo, finns Gotlands första gäddfabrik. Det är en myr som tidigare tappade mycket av sitt vatten på våren. Men nu har åtgärder gjorts så att gäddor ska kunna ta sig in här och leka.
– Vi har vallat in den med låga vallar så att vattnet ska hållas kvar. Så har vi byggt en fiskväg ut också. Så när fisken kommer från havet två kilometer bort vid ån, så ska de ta den vägen upp till våtmarken, säger Lars Vallin, projektledare hos Sportfiskarna.
Tiotusentals små gäddor
Sedan gäddfabriken byggdes 2011, så har lekande gäddor producerat tiotusentals yngel, som sedan tagit sig ner till havet igen. Långt ifrån alla klarar sig till vuxen ålder, men de som gör det är till stor hjälp för gäddbeståndet på Gotland.
– Gäddbestånden kraschade mer eller mindre från mitten av 90-talet längst stora delar av Östersjökusten och Gotland. Man kunde hitta stora gäddor, men det fanns inga smågäddor och ingen reproduktion, säger Lars Vallin.
Varför har beståndet av den ”nordiska krokodilen” minskat?
En rad orsaker tros ligga bakom gäddminskningen. Färre torskar, som ledde till mer skarpsill och strömming som konkurerade om födan var en av orsakerna. Andra var att det blev mer spigg som åt gäddornas rom och yngel. Under lång tid har också våtmarker, som den vid Österby myr, där gäddorna kan reproducera sig, skadats eller försvunnit.
– Gäddan är en viktigt rovfisk för att kontrollera resten av ekosystemet längs med kusten. Rovfiskar har en tydlig roll. Anledningen till att vi återställer våtmarker är att vi anser att de här miljöerna har försvunnit i stor utsträckning, genom att vi dikat ur våra vattendrag och myrar. Den miljön gäddorna kräver för sin lek finns inte kvar, säger Lars.
20-talet gäddfabriker
Enligt sportfiskarna finns det idag ett 20-tal gäddfabriker i landet. Förhoppningen är framförallt att få en bättre havsmiljö men också att få tillbaka ett bra fiske.
– Det fanns ett berömt gäddfiske här på Gotland tidigare. Det kom till exempel människor från andra länder för att fiska gädda under 70- och 80-talet. Men det existerar inte nu. Men det finns ett jättetryck och intresse för gäddfiske, helt klart. Vi har inte de förutsättningarna på Gotland idag. Men förhoppningsvis så ska vi kunna återställa en del av det som varit, säger Lars Vallin.