Kvicksilvret har precis parkerat under strecket och gräset mellan raderna av vinstockar lyser frostvitt i solljuset. Här ute på östgötaslätten, en bit från sjön Tåkern, driver paret Niclas och Anna Albinsson Särtshöga vingård.
– Idag har vi en vinodling på cirka 2,5 hektar mark och producerar mousserande vin. Utöver det driver vi också bed and breakfast och en restaurang på sommarhalvåret. Så vi har tre ben att stå på, säger vinmakare Niclas Albinsson.
Majoritet i riksdagen
Idag finns ett 50-tal kommersiella vingårdar i landet och både efterfrågan och utbudet av småskaligt producerade alkoholdrycker har ökat kraftigt de senaste åren. Därför vill nu regeringen utreda, för tredje gången, om gårdsförsäljning går att införa i Sverige.
– Skillnaden den här gången är inte om – utan hur det här ska se ut. Det finns idag en majoritet i riksdagen som är för gårdsförsäljning och våra folkvalda politiker har som uppgift att genomföra det här nu, säger Niclas Albinsson.
Möjligheter för en ny generation odlare
Att tillåta en gårdsförsäljning skulle inte bara innebära att producenten kan sälja sina drycker till kunden på plats, utan också ge nya arbetstillfällen och flera andra positiva effekter, menar Niclas Albinsson.
– Från dag ett skulle jag direkt anställa en person på heltid. Dessutom så skulle det öppna upp för en helt ny grön näring på landsbygden, där unga personer och små företag skulle kunna försörja sig. Därtill skulle det också gynna turismen, säger han.
Hör mer i klippet ovan vad gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker skulle innebära för Niclas Albinsson.
Östergötlands före detta landshövding Elisabeth Nilsson har utsetts som särskild utredare av regeringen.
Utredningen ska redovisas senast den 7 december 2021.