Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraten Meit Fohlin vill att mer skattepengar tillfaller Gotland. Hör mer i videon ovan. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotland vill beskatta turister – ”Ganska enkelt att lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Turistskatt är inte tillåtet i Sverige. Det vill Meit Fohlin (S), ordförande för regionstyrelsen på Gotland, ändra på, rapporterar SR Ekot.

– Det är viktigt att turismen fortsätter att vara en viktig näring och då behöver man bidrag till det lokala, säger hon till radion.

Hundratusentals turister besöker Gotland under några intensiva sommarmånader. Många stannar flera månader och utnyttjar öns resurser – medan skattepengarna hamnar i hemkommunerna.

Meit Fohlin vill därför att turistskatt ska tillåtas.

– Att man har möjlighet att betala skatt de månaderna och att den skatten tillfaller Gotland eller där man har ett sommarhus. Så gör man på en del andra ställen och det skulle vara ganska enkelt löst, säger hon.

Hör Meit Fohlin (S) beskriva det allvarliga ekonomiska läget på Gotland i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) ryter till om Gotlands ekonomiska läge. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.