I november 2018 larmades polis och ambulans till en lägenhet i området Ekön i Motala. En 33-årig man hade knivhuggit sin fru till döds.
Parets två gemensamma barn blir vittne när deras mamma dödas med cirka 20 knivhugg. Mannens säger att han blev förolämpad när kvinnan sagt att hon ville skiljas.
Nytt knivmord på samma gata
Tingsrätten dömer mannen till 17 års fängelse och utvisning ur landet. De menar att mannens handlande före, under och efter angreppet starkt visade att han agerade medvetet och med insikt i konsekvenserna av det han gjorde.
Fyra år senare, i oktober 2022, händer ett lika brutalt knivdåd på samma gata några hyreshus bort. Mordet är snarlikt det första dådet. Även här knivhugger en man sin fru till döds inför sina två barn.
– Det är ett av de allvarligaste brotten vi har i samhället och det är såklart väldigt tragiskt att det sker två liknande mord inom loppet av fyra år på samma gata i Motala, säger Malin Axelsson, åklagare vid det senaste knivdådet.
Barn blir brottsoffer
Båda männen dömdes för mord i Linköpings tingsrätt – men det finns en tydlig skillnad mellan domarna. Mannen vid det senaste dådet döms också för två fall av grova barnfridsbrott som är en ny brottsrubricering sedan juli 2021 och får livstids fängelse.
Det betyder att barnen inte längre betraktas som vittne utan som brottsoffer vilket påverkade straffet vid Linköpings tingsrätt.
Det här hände vid morden i Motala – se videon ovan.
Vad är barnfridsbrott?
Den 1 juni 2021 infördes barnfridsbrottet i Sverige. Det innebär att det numera är straffbart att låta barn se eller höra våld inom familjen. Genom de nya straffbestämmelserna blir barn som bevittnat våld målsägande och får ett starkare straffrättsligt skydd. Barnen blir brottsoffer och har rätt till en särskild företrädare samt rätt att begära skadestånd.
Källa: Barnafrid, nationellt kunskapscentrum om våld mot barn.
Här kan du få stöd när du, eller någon i din närhet blir utsatt för våld i nära relationer:
Till Bris kan både vuxna och barn ringa för att få hjälp och stöd. De som svarar är utbildade kuratorer och ger råd och vägledning i allt från svåra till mer vardagliga frågor. Ring 116 111
På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre.
Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver. Här finns bland annat kontaktuppgifter till kvinnojourer via Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige), Kvinnofridsjouren, Jourhavande medmänniska och många fler.
Ring 114 14 om du vill komma i kontakt med polisen, exempelvis för att lämna tips eller anmäla brott.
Ring genast 112 om det är fara för livet.
Källa: Bris, 1177 Vårdguiden, Roks, Kvinnofridsjouren, Jourshavande medmänniska och polisen.