Åminne är bäst i klassen. Åminneborna sparar 50 procent mer vatten än i fjol. Foto: TT/Veronica Gardell, SVT

Grattis gotlänningar – så mycket vatten ni sparat

Uppdaterad
Publicerad

Gotlänningarna har tagit vattenbristen på allvar. Vattenförbrukningen har i snitt minskat med 20 procent på Gotland den senaste tiden.

Tekniska förvaltningen på Gotland ropar ”Hurra – 20 procents vattenbesparing på nästan hela ön!”

Det sparas på dricksvatten som aldrig förr på ön just nu. Region Gotland har arbetat hårt för att minska förbrukningen och det verkar ha gett resultat.

Vattenbristen på Gotland

– Jag vill verkligen tacka gotlänningarna! De har varit så himla duktiga och tänkt på vad de gör, säger en tacksam Jonas Aaw, VA-chef på Region Gotland till SVT Nyheter Öst.

Har insett allvaret

Gotlänningarna är sedan länge vana vid vattenförbud om somrarna. Men den här sommaren är läget långt mycket allvarligare än tidigare år. Vattenbristen är akut och öns största vattenkälla, Tingstäde träsk, har nått en kritisk nivå. Allvaret i situationen verkar ha gett effekt.

Läs mer: Allvarlig vattenbrist på Gotland

I Visby, där det förbrukas mest vatten, används det cirka 20 procent mindre vatten än snittförbrukningen de senaste fem åren. Även på södra Gotland har man använt cirka 20 procent mindre vatten. På norra Gotland har vattenförbrukningen minskat med cirka 10 procent jämfört med den här perioden i förra året. Mest vatten har man lyckats spara i Åminne på nordöstra ön, har har man halverat sin förbrukning jämfört med samma period 2015.

Tar snabbduschar

Jonas Aaw tro att Region Gotlands kampanjer för att spara på vatten har haft stor effekt. De innehåller bland annat tips på vad man ska tänka på i vardagen för att inte slösa vatten.

– Jag tror att minskningen bland annat kan bero på att folk kanske snabbduschar istället för att låta vattnet rinna för att det är skönt, säger Jonas Aaw.

Men även om gotlänningarna jobbar hårt för att spara så är det ännu inte tillräckligt för att ropa faran över.

– Vi måste fortsätta att spara. Nivåerna i Tingstäde träsk är så låga. Om det fortsätter så här så får vi inte hämta mer vatten där när sommaren är slut, säger Jonas Aaw.

Som en ytterligare åtgärd är Regionen är på gång med en sänkning av vattentrycket i vissa områden på Gotland.

– Tyvärr måste ”straffa” våra abonenter på det här sättet men det finns inget alternativ, avslutar Jonas Aaw.

Så sparar du vatten

  • En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden.
  • Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.
  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Samla regnvatten i tunnor eller damm. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet