Hör några elever i Söderköping och Motala berätta om vad de tycker om distansundervisning Foto: SVT / Carl Bruno tersmeden

”Vi lär oss mindre av att plugga på distans”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med ett hundratal av gymnasieelever runt om i landet om hur det har varit att plugga på distans. De flesta säger att de lärt sig mindre och de elever från Söderköping och Motala som vi pratat med tycker att undervisningen fungerat sämre.

Oliver Bevedahl går på gymnasieskolan Nyströmska i Söderköping, han tycker det är svårt med distansundervisning, när läraren till exempel inte kan använda tavlan för att förklara saker eftersom bilden på datorskärmen är så liten. Men framförallt störs undervisningen av dåliga datorer, han berättar mer om det i klippet här:

Lätt att fuska

Alva Widholm läser det naturvetenskapliga programmet på Nyströmska gymnasiet i Söderköping. Hon berättar i sitt klipp om hur man känner sig osynlig framför datorn och om hur enkelt det är att fuska när man har prov eller redovisningar via datormöten.

105 elever om pandemin

”Segt”

Anton Lilja går på Fordons- och transportprogrammet på Carlsund utbildningscentrum i Motala. Han har kunnat ha sin praktik på en verkstad men är inte så förtjust i distansundervisning. I klippet här pratar han om hur lätt det är att tappa fokus när man sitter hemma och annat lockar:

Saknar vännerna

Yosef Owad bor i Norrköping med går på Nyströmska gymnasiet i Söderköping, han tycker undervisningen blir sämre när man sitter hemma hela tiden. I klippet berättar han om hur han tycker regeringen borde sänka kraven och om hur det fungerar med skolluncher på distans:

Utbildningen blir förstörd

Elma Markström går på Hotell och turismprogrammet på Carlsund utbildningscentrum i Motala. Hon berättar att coronapandemin drabbat hela turismbranschen hårt och att eleverna fått sina praktikveckor inställda, praktikplatser som skulle gett möjligheter att få kontakter och komma ut i arbetslivet. Hör henne berätta mer om hur utbildningen drabbats i klippet här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet