De oklippta gräsmarkerna varierar från den torraste äng till frodiga, blöta marker – från blomrika marker till nästan bara gräs.
På den stora gräsytan mellan tillfartsvägarna som vi är med och kollar, har inventerarna hittat 39 olika blommande växter.
– Bra för nåt som bara varit gräsmatta, säger kommunens ekolog Anton Sunnergren.
Ängen växer på kopparslagg
Platsen har inte varit gräsmark så lång tid, bara i 100–150 år. Innan dess var det en tippningsplats för kopparverket i närheten. Gräsmarken växer på flera meter kopparslagg.
– Här kommer vi att fortsätta sköta den som äng.
Flera kommuner testar
Flera kommuner som Linköping, Norrköping och Gotland har testat att låta gräsmattorna växa, till gagn för biologisk mångfald.
– Tack vare flera medborgarförslag om att vi ska gynna pollinerare och att vi inne på kontoret också tänkt i de tankebanorna kom inventeringen till stånd, säger Anton Sunnergren.
Vilka skötselförändringarna blir i Åtvidaberg styrs också av var områdena ligger och hur de nyttjas av människor.
– Så att det blir äng på rätt plats.
Gräsmattor mot ängsmark
- Så mycket som 40–60 procent av grönområden i våra svenska städer är traditionell gräsmatta som kräver mycket underhåll och energi.
- Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har utvecklat alternativ som handlar om att byta ut den näringskrävande gräsmattan mot den mer lättskötta ängen.
- I en jämförelse SLU-forskare gjort av ängsliknande gräsmattor och konventionella gräsmattor i tre städer – Göteborg, Malmö och Uppsala, har de ängsliknande miljöerna en större biologisk mångfald i två av städerna medan det är tvärtom i en av städerna.
- Insekterna var fler både till antalet individer och antalet arter i ängsliknande gräsmattor i Malmö och Uppsala, jämfört med konventionella gräsmattor.
- Men det var tvärtom i Göteborg där både antalet individer och artrikedomen av blombesökande insekter faktiskt var högre i de konventionella gräsmattorna än i de ängslika.
- Samma reslutat blev det för växtarterna. Alltså fler och större variation i ängsliknande gräsmattor i Malmö och Uppsala, men tvärtom i Göteborg.