Trädgårdsskräp är vad stadsodling i Folkparken i Åtvidaberg bygger på.  Men odlingen är inte viktigast utan att människor möts. Träffa Gosia Andersson, Helena Petterson och några till här i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädgårdsskräp är vad stadsodling i Folkparken i Åtvidaberg bygger på. Men odlingen är inte viktigast utan att människor möts. Träffa Gosia Andersson, Helena Petterson och några till här i videon. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Stadsodling på höjden i Åtvidaberg: ”Man kan komma hit och bara vara”

Publicerad

”Det viktigaste är att människor möts”. Man behöver inte kunna nånting om odling, utan komma dit och bara vara. Stadsodling på höjden i Folkparken i Åtvidaberg startade som ett medborgarförslag.

Grenar, löv och gamla tidningar. ”Trädgårdsskräp” är vad stadsodlingen i Folkparken i Åtvidaberg bygger på.

Gosia Andersson har en stor egen trädgård att odla i, men hon vill ha gemenskap och dill.

– Här växer dillen jättebra. Hemma vill den inte ta sig och det blir för ensamt att bara odla hemma.

Den gemensamma odlingen i Stadsparken är för Gosia från Polen, sättet att komma in i samhället, få vänner och en gemenskap.

Odlar på höjden

Marken som kommunen hyr ut till dem är svår att gräva. Det är grus och sand på grund av minigolfbanan som låg där tidigare.

– Men oavsett underlaget så vill vi odla på höjden för att slippa gräva, säger Helena Pettersson.

Trädgårdsrens

En kurs på Gamleby folkhögskola inspirerade Gudrun Friström att med hjälp av ”trädgårdsskräp” sätta igång en öppen odling, där vem som vill kan titta in utan några odlingskrav.

– Man kan odla från nästan ingenting. Alla grenar, löv och det vi rensar bort använder vi i bäddarna. Det viktigaste här är att få sig en pratstund. Det finns alldeles för många ensamma.

”Ligg på mer”

Allt började med ett medborgarförslag, men sen tog det tid.

– För oss tog det orimligt lång tid. Vi lämnade in förslaget för fem år sedan, säger Gudrun Friström och skrattar.

Hon menar att det berodde på att de var godtrogna och trodde allt pågick. Sedan visade det sig att de föll mellan stolarna vid byte av tjänster och andra saker.

– Så vårt råd är att sätta sig ner med likasinnade som tänker på odling på ungefär samma sätt och att sedan ligga på kommunen, säger Gudrun Friström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.