En man håller i en sparvhök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Thomas Wenninger under ringmärkningen på Gotland. Här tar han hand om en sparvhök. Foto: Patrik Widegren/SVT

Ringmärkning vid Sundre ger kunskap om fåglarna i Sverige

Publicerad

Snart är säsongen över för ringmärkningen av fåglar vid Hoburgen på södra Gotland. Där har fågelentusiasterna sett att antalet lövsångare, sveriges vanligaste fågel, minskar.

I klippet ovan får du hänga med på ringmärkningen vid Sundre fågelstation.

Ringmärkning av fåglar har pågått i Sverige sedan början av 1900-talet. Det finns 21 fågelstationer från norr till söder men även privatpersoner som har licens att ringmärka fåglar.

– Det är fantastiskt att se fåglarna på riktigt nära håll samtidigt som vi bidrar till kunskapen om fåglarna i Sverige, säger Thomas Wenninger vid Sundre fågelstation.

Fåglar som ringmärks får en liten ring med ett unik nummer på sitt ben. När ett återfynd görs av en märkt individ kan sedan fåglarnas flyttning kartläggas.

Kan bero på klimatförändringar

De flesta fåglar som ringmärks är småfåglar som rödhake, kungsfågel och lövsångare. När det gäller just lövsångaren har personalen vid fågelstationen märkt att antalet fortsätter att minska. Vad det beror på vet de ännu inte

– Det är något i deras livscykel som funkar sämre. Det kan vara väderförhållanden som spelat roll det här året, men kan också handla om klimatförändringarna, säger Thomas Wenninger.

I klippet nedan fångar personalen en finskmärkt sparvhök som genom sin resa blir en pusselbit om fåglarnas flyttning.

Till vänster syns en hand som håller i en sparvhök. Till höger syns Thomas Wenninger som plockaar fågeln från ett fångstnät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sparvhöken är Sveriges vanligaste rovfågel. Den här unga hanen som fastnade i näten när SVT Öst var på besök behövde inte ringmärkas då den redan fått en ring, i Finland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.