Havs- och Vattenmyndighetens utredare Susanne Viker. Foto: Havs- och Vattenmyndigheten

Havs- och vattenmyndigheten: ”Sverige jobbar på ganska bra”

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen tycker inte Sverige är tillräckligt bra på att skydda den utrotningshotade Östersjötumlaren. Kritiken handlar bland annat om att oavsiktlig fångst och oavsiktligt dödande av tumlare inte redovisas på rätt sätt.

Utanför Gotland ligger Hoburgsbank och Midsjöbankarna som sedan 2016 ska vara ett skyddat område. Länsstyrelsen på Gotland jobbar med en plan för tumlarna i området och har enligt gällande EU-regler sex år på sig.

Trots det är EU- kommissionen kritisk till att Sverige inte vidtagit bevarandeåtgärder för de cirka 500 utrotningshotade tumlarna i Östersjön bland annat utanför Gotland.  

Åtgärder mot fisket redan i år

Susanne Viker som är utredare på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, säger att hon känner till EU-komissionens kritik men att myndigheten ännu inte fått regeringens uppdrag att vara med och svara på kritiken. Däremot bekräftar hon att det pågår en en arbete för att få till åtgärder mot fisket i det skyddade området. Det ska vara på plats innan årets slut.

– Sverige jobbar på ganska bra i den här frågan men den berör många olika parter och konflikter runt Östersjön, säger Susanne Viker.

Att rädda tumlarna en internationell fråga

– Det är inte främst svenska fiskare i området utanför Gotland som utsätter tumlarna för fara utan internationellt fiske i Östersjön, säger hon.

Hon menar även att miljögifter, fartygstrafik, ekolod, arbete under vatten, såsom med vindkraftverk och gasledningar, är allvarliga hot. Att skydda tumlarna och komma tillrätta med problem är en komplex fråga.

Allmänheten kan hjälpa till

Susanne Viker uppmanar också allmänheten att hjälpa till för att kartlägga vad som hotar och dödar tumlarna i Östersjön.

– För att vi ska förstå mer om hur tumlarna utsätts och hur vi kan skydda dem så uppmanar Havs- och Vattenmyndigheten nu alla som hittar en död tumlare att höra av sig till Naturhistoriska museet.

Sverige har tre månader på sig att svara EU-kommissionen om hur det går med bevarandeplaner och åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.