Nationellt forensiskt centrum, NFC, är sedan 2015 en del av Polismyndigheten och har uppgiften att säkra teknisk bevisning i svenska brottsutredningar. Sedan en tid genomgår NFC en omorganisation där åtta nya labb öppnar runt om i Sverige.
Kan leda till rättsosäkerhet
Facket vid NFC i Linköping framför nu kritik mot att utblidningen vid dessa forensiska stationer går för fort. Personal ska utbildas på bara några dagar i biospårsäkring, något som annars kan kräva uppemot två års erfarenhet i laboratoriet i Linköping där NFC har sitt huvudsäte.
”Hur många potentiella dna-träffar kan riskera att missas på grund av osäkerhet och/eller ovana hos de som ska säkra spåren?” skriver den avgående fackstyrelsen.
Har utrett ”onödiga spår”
Enligt facket har flera ”onödiga spår” redan undersökts vilket lett till merkostnad och merabete för det statliga kriminaltekniska laboratoriet. Dessutom ska erfarna forensiker ha tvingats gripa in för att bevissäkring i olika brottmål inte ska bli fel.
”Var i ligger rättssäkerheten här? Känner utredare, kriminaltekniker och åklagare till dessa frågor så att de kan bilda sig en egen omdömesgill uppfattning i deras egna ärenden?” skriver facket.
Snabbupplärningen är en av flera punkter med kritik som Saco-styrelsen vid NFC riktar mot ledningen i Linköping. Samtliga medlemmar i fackstyrelsen har nu slutat, antingen genom att inte ställa upp för omval eller så har de avsagt sig uppdraget.
Ledningen: ”Inga kommentarer”
SVT har varit i kontakt med NFC:s ledning men dess högsta chef Helena Trolläng avböjer via mejl att svara.
”Jag beklagar att styrelseledamöterna och suppleanterna för Saco-S i polisen vid NFC har lämnat sina uppdrag. Från arbetsgivarens sida väljer vi att inte kommentera detta ytterligare eftersom vi anser att det är en fråga som bör kommuniceras mellan parterna direkt och inte via media”, skriver avdelningschef Helena Trolläng.
Saco-medlemmar vid NFC i Linköping som har frågor eller behöver hjälp hänvisas till den nationella Saco-styrelsen.
Hela kritiken mot NFC-ledningen
SVT Nyheter har tagit del av en skrivelse från den avgående Saco-styrelsen i Linköping. Här är kritiken mot ledningen sammanfattad:
- Ledningen anklagas för att inte följa MBL (medbestämmandelagen) och vara okunnig om dess innebörd.
- Facket vill ha samtal om långsiktig lönebildning men ska ha nekats.
- Kvalitén på utbildningen vid regionala driftställen ifrågasätts (texten ovan).
- Kritik mot att klassificera om forensikernas arbete från forskning till brottsutredning (så kallad Besta-klassificering).
- Corona-anpassning: Ledningen ska vara nochalant och ska ha visat motvilja till att låta medarbete jobba på distans.
- Facket ska inte ha fått insyn i arbetet med förändrade arbetstider.
- Ledningen anklagas för att sakna grundläggande kunskaper om vad arbetsmiljölagen säger om systematiskt arbetsmiljöarbete.