Hiphop och breaking genom tiderna, ur SVT:s arkiv. Foto: SVT

Hiphop genom tiderna – dyk ner i SVT:s arkiv

Uppdaterad
Publicerad

Vi har gått igenom SVT:s arkiv – så har Sveriges tv-tittare bekantat sig med hiphopkulturen genom åren.

Hiphopkulturen kom till Sverige 1983, men uppstod under 1970-talet i Bronx, New York. För såväl SVT:s programledare som svenska samhället i stort var ungdomsrörelsen som uppstod i USA något helt nytt. När vi gräver i SVT:s arkiv hittar vi bland annat resereportage från Nöjesmaskinen och inslag i Lilla Sportspegeln, genom vilka tittarna kunnat lära känna kulturen.

Till hiphopkulturen räknas elementen breaking, MC:ing (rap), DJ:ing och graffiti.

Hiphopkulturen i SVT fram tills i dag

Bland de mer nutida skildringarna av hiphopkulturen i SVT ligger fokus främst på svensk rap  mindre på breaking. Vi hittar bland annat dokumentären ”Leslie brinner”, där Leslie Tay från Malmö har följts under 15 års tid. I serien ”Cherrie – ut ur mörkret” får vi lära känna en av Sveriges största R'n'B-artister, som känt flera som dött i skjutningar. I ”Dom kallar oss artister” berättar Ison Glasgow och Petter om låtarna som väckte deras musikintresse. I ”Madi Banja: Hemma är överallt” följer vi den gambianskfödde artistens sökande efter vad det betyder att känna sig hemma. I dokumentären ”The Latin Kings” följer vi rapparna bakom det banbrytande debutalbumet ”Välkommen till förorten”, som med sina självbiografiska texter berättade de om ett Sverige som få kände tilll. Per Sinding-Larsen har i sitt musikprogram PSL genom åren uppmärksammat Lamix, Imenella, Silvana Imam, Gang Gang Gang, Jay Rock, Denz, Mushtaq, Dani M & Simon Superti och Mopiano bland andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kultur

Mer i ämnet