Utredaren Björn Norberg och kammaråklagare Anna Lander presenterade åtalen mot de inblandade. Foto: SVT

Högskoleprovet: Fuskligan åtalades idag

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot de som misstänks vara inblandade i det organiserade fusket med högskoleprovet. Sammanlagt åtalas 31 personer.

Det var i samband med vårens högskoleprov den 14 april, som Ekobrottsmyndigheten och Polisen gjorde ett större tillslag på flera platser i Sverige, däribland mot en lägenhet i Norrköping.

Tre personer greps, varav en ska ha agerat provledare.

Högskoleprovsfusket

Omsatt stora summor

Tillslaget var kopplat till ett omfattande fusk och ett flertal personer har sedan dess suttit häktade. De inblandade misstänks för bland annat grovt skattebrott och medhjälp till grov osann försäkran.

Under utredningens gång har fler personer delgivits misstanke om brott. Fusket misstänks ha pågått i flera år och ska ha omsatt stora summor.

– Skatteverket har bedömt att verksamheten har omsatt 12,7 miljoner kronor, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Anna Lander.

Nedgrävda miljoner

Under förhör med en av de åtalade fick man också fram att han hade två gånger grävt ner pengar på en tomt.

– På en meters djup så hittade vi två väskor med sammanlagt 1,6 miljoner i kontant och ett USB-minne. Det innehöll excellistor med namn, personnummer och adresser på kunder. Där fanns också uppgifter på vilket resultat de hade beställt och när de hade betalat en handpenning, säger Anna Lander.

Härvan växer

31 personer åtalas, men det finns ytterligare ett stort antal misstänkta personer som har tagit hjälp av ligan.

– Utöver de personer som nämns här idag har Ekobrottsmyndigheten lämnat över en stor mängd misstänkta fuskare till Åklagarmyndigheten. De kommer utreda och lagföra dem efterhand, säger kammaråklagare Anna Lander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet