• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Polisens förundersökning

Skärpt straff i muthärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom hovrättens dom i muthärvan inom Kriminalvården. Domstolen skärper straffet mot den tidigare fastighetschefen från Östergötland.

De två huvudmisstänkta döms för mutbrott i ytterligare två fall jämfört med tingsrättsdomen – bland annat Tornetprojektet i Linköping. Den tidigare fastighetschefen vid Kriminalvården döms till fängelse i 3 år och 6 månader. Det är en skärpning jämfört med tingsrättens dom. Hovrätten tar hänsyn till hans höga ålder och den tid som gått sedan brotten begicks. Men rätten anser inte att det mediala intresset ska påverka domen.

Tar hänsyn till sjukdomsbild

Fastighetschefens vän, en konsultföretagare, döms till fängelse i 2 år och 6 månader. Det är lägre än tingsrättens dom. Hovrätten har har i straffmätningen tagit hänsyn till att företagaren har haft allvarliga sjukdomar och dessutom får näringsförbud i fem år.

Muthärva inom Kriminalvården

De övriga två inblandade i muthärvan döms till fängelse i två år respektive villkorlig dom.

Fälls för fler brott

Tingsrätten friade de båda huvudmisstänkta när det gällde två av mutbrotten, det så kallade Tornetprojektet och Skanskauppdragen. Hovrätten väljer istället att fälla de båda för mutbrott respektive medhjälp till mutbrott, även på dessa åtalspunkter.

Målet handlar om grova mutbrott. Den huvudmisstänkta bor i Östergötland och var fastighetschef inom Kriminalvården. Han skrev avtal med byggföretag som gällde stora projekt, bland annat nya fängelser.

Ingen upphandling gjordes

Avtalen med byggföretagen skrevs utan att det gjordes en ordentlig upphandling. De åtråvärda byggprojekten gick istället till de byggföretag som betalade stora summor pengar till fastighetschefen och hans vän. Det är åklagarens version av vad som hände. Fastighetschefen säger att han är helt oskyldig.

Enligt åklagaren betalade byggföretagen in pengar, mutor, till ett konsultföretag som den nära vännen till fastighetschefen hade. Även vännen bor i Östergötland. Totalt ska de enligt åklagaren fått in 25 miljoner kronor den vägen. Byggprojekten gick till de företag som hade betalat in pengar.

Återbetalningsskyldiga

Enligt hovrättens bedömning har konsultföretaget tagit emot mutor till ett värde av 13,3 miljoner kronor. Det beloppet ska betalas tillbaka av konsultföretaget och företagaren. Företaget ska också betala en företagsbot på tre miljoner kronor.

Hovrätten anser inte att det går att bevisa att fastighetschefen fått del av de pengar som betalades in till konsultföretaget. Det går bara att bevisa att han tagit emot andra mutor på totalt 51 500 kronor. Och därför sänks hans betalningskrav jämfört med tingsrättens dom.

Dyrare för staten

Brotten drabbade Kriminalvården och därmed också staten, anser åklagaren, eftersom fastighetschefen inte tog in anbud och därmed inte fick det förmånligaste priset på byggprojekten.

Redan våren 2010 upptäckte Riksrevisionen missförhållanden. Myndigheten såg då att fastighetschefen hade tecknat flera avtal utan att göra en ordentlig upphandling som myndigheter måste göra enligt lagen. Hösten 2013 åtalades fastighetschefen, hans vän med konsultbolaget och två andra män i 60-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet