Ekholmen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström och statsåklagare Helene Gestrin berättar mer om åtalet i klippet. Foto: SVT/Christian Zetterdahl//TT/ Stefan Jerrevång// SVT/ Laura Leskinen

Kastrullbomb orsakade sprängningen i Ekholmen i Linköping – flera män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män åtalas misstänkta för tre sprängdåd på olika platser i Sverige förra året, där explosionen i ett flerfamiljshus i Ekholmen i Linköping i september är ett av dåden. Två av männen har kopplingar till alla tre sprängningar. Åklagarna har samordnat sina förundersökningar och höll under fredagen en pressträff i Uppsala.

Det är Uppsala tingsrätt som har hand om åtalet, som omfattar ytterligare två sprängdåd utöver det i Linköping: ett flerfamiljshus i Hässelby i Stockholm den 25 september 2023 och explosionen den 28 september mellan två villor i Fullerö sydväst om Storvreta i Uppsala.

Utredningen går under namnet TROJKA, som står för tre – tre bomber.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Då sprängdåden kan kopplas till varandra har förundersökningarna samordnats. Totalt åtalas åtta män misstänkta för att ha varit inblandade i mer än en av de tre sprängningarna.

Åtalspunkterna för de tre sprängdåden är mord, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Fem åtalas för explosionen i Linköping

Fem av de åtta männen misstänks för inblandning i explosionen i Ekholmen. Ingen av dem är hemmahörande i länet.

– Fem misstänks för dådet i Linköping, varav tre har utfört det på plats, säger Ann- Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Två av männen har kopplingar till alla tre sprängningar, bland annat genom att de, enligt åtalet, ska att ha tillverkat och levererat bomberna. De är i 20-årsåldern och kommer från Kalix och Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Mer i ämnet