Idrottsrörelsen har i många år fått pengar för att motverka skillnaderna i idrottandet bland barn och unga. Trots det visar ny statistik på stora skillnader i barns idrottande om man jämför olika bostadsområden.
– Det som är nytt är att skillnaderna syns tydligare nu, säger Johan Norberg som är idrottsforskare vid Malmö universitet.
”Idrotten kan inte lösa segregationen”
Regeringen väntas nu skicka ännu mer pengar till Riksidrottsförbundet, för att bland annat ”främja integration och det brottsförebyggande arbetet”.
Men Johan Norberg är inte övertygad om att det är lösningen.
– Idrotten kan vara en aktör som ger ungdomar en meningsfull fritid, men man kan inte ge idrotten uppdraget att lösa segregationen. Idrottsföreningarna måste gå ihop med andra aktörer som kommuner och skolor. Och det behövs olika lösningar i olika områden.
”Inga föreningar som kan ta emot bidrag”
Ökar man bara det generella stödet till idrottsföreningarna så ökar det snarare skillnaderna.
– Ett sådant stöd kommer alltid ge mer pengar till bostadsområden där idrotten redan är väldigt aktiv. I de riktigt tuffa områdena, där finns det ofta inte idrottsföreningar. Och vill man aktivera unga där, då kanske inte lösningen är mer pengar till idrotten. För det finns inga föreningar som kan ta emot de pengarna.
I videon ovanför sammanfattar idrottsforskaren sina slutsatser av den nya statistiken.
Här kan du se hur idrottandet ser ut i ditt bostadsområde.