Ny statistik från Riksidrottsförbundet visar för första gången svart på vitt hur stora skillnaderna mellan olika bostadsområden är. Linköpingsstadsdelen Skäggetorp är en av de så kallat utsatta stadsdelar där idrottandet är lågt.
Söker inte ens bidrag
Det ser likadant ut i hela Sverige: En tydlig skiljelinje mellan välbärgade bostadsområden och områden där invånarna har svag ekonomi. Här kan du se hur det ser ut i just ditt bostadsområde.
– Många av föreningarna i de här områdena har inte ens sökt de kommunala bidragen, berättar Ayar Shekha.
För några år sedan fick han uppdraget att samordna idrotten i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Där är bara 22 procent av barn och unga aktiva i en idrottsförening. Det kan jämföras med stadsdelen Ekängen i samma kommun där 67 procent av de unga idrottar.
– Vi såg att det fanns 8-10 föreningar i Skäggetorp, men de hade inte resurser att nå ut till en större målgrupp.
Kortsiktiga aktiviteter
Ayar Shekha är kritisk till hur det kommunala stödet till idrottsföreningar delades ut tidigare.
– Tidigare gick stödet till kortsiktiga satsningar och projekt, men jag tycker det har blivit bättre här i Linköping nu eftersom kommunen har bättre dialog med föreningarna och riktar stödet till långsiktiga satsningar.
Många gånger går pengar till speciella satsningar och nya aktiviteter, anser Ayar Shekha, istället för att stärka de föreningar som redan finns i områdena.
– Brist på pengar är inte alltid huvudproblemet. Utan föreningskunskap. Jag hjälper bland annat föreningarna att söka de bidrag som finns. Då får de resurser så att de kan köpa material och boka fler halltider. Och då får de också fler medlemmar.
Följ med Ayar när han besöker en av taekwandoföreningarna i Skäggetorp i klippet ovan.
Här kan du se hur idrottandet ser ut i ditt bostadsområde.