I Norrköpings inre hamn ska det byggas bostäder, arbetsplatser, parker och torg. Men först måste området saneras från föroreningar efter många år av industri och utfyllnader.
LÄS MER: Guidad tur i inre hamnen
– När kajområdena har satt sig så använde man fyllnadsmaterial från rivningar och anläggningar av olika slag, och det har innehållit föroreningar som spridit sig,säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen.
Svårt att få bidrag
Första steget är att sanera Kolkajen, som beräknas ta ett år.
– Vi kommer sätta igång så snart som möjligt efter sommaren, vi håller på att upphandla entreprenör nu,säger Fredrik Wallin.
Han är nöjd över bidraget, som sökts i samarbete med länsstyrelsen, och som betyder mycket för projektet.
– Det har varit svårt att få de här bidragen, men nu är det riktat till projekt som innebär att det byggs bostäder, säger han.
Värre område
Nästa steg blir det intillliggande området Gasverkstomten som är värre då det området innehåller större koncentration av skadliga ämnen och på större djup.
– Den ansökningen ska vi lämna in efter sommaren, vi håller på och diskuterar vilken reningsgrad vi behöver uppnå, säger Fredrik Wallin.
Saneringen av Gasverkstomten beräknas pågå till 2019.
LÄS MER: Bostäder kryper närmare reningsverket
– Vi hoppas att fler kommuner gör som Norrköping och söker bidragför att sanera gamla industrimarker när bostäder ska byggas. Dåslipper man bygga på jungfrulig mark samtidigt som de föroreningarsom finns i marken tas bort, säger Susanne Karlsson,miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.