Kanske är det de senaste årens larmrapporter om att bin dör som har gjort att intresset för bin och pollinering idag är större än någonsin.
Det tror Lotta Fabricius Kristiansen som är biodlare och biexepert.
– Larmrapporter om att bisamhälllen dog, framför allt i USA, började komma 2006. Då blev det mycket diskussioner om vad man kunde göra för att rädda bina, säger hon.
Honung på köpet
– Jag tror att många kände att det här var en miljöfråga där man kunde göra något själv, genom att skaffa egna bin. Och så blir det ju en väldigt god honung på köpet.
De senaste tio åren har antalet medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund ökat kraftigt, från omkring 8 000 till 13 000. Totalt räknar man med att det finns uppemot 15 000 biodlare i Sverige idag.
”Kurserna räcker inte till”
– När jag själv började med biodling i slutet av 1990-talet var det mest äldre herrar som höll på, nästan inga kvinnor. Förut har det varit svårt att få tag i deltagare till kurser och cirklar. Nu blir det fullt direkt i hela landet. Kurserna räcker inte till.
Lotta Fabricius Kristiansen välkomnar det stora folkliga intresset, samtidigt som det innebär att det behövs fler som kan hålla i nybörjarkurser.
– För det är bra att gå en kurs, det är ju ett husdjur som man ska ta hand om, säger hon.