Koncernchefen Maria Hellström erkänner:
– Vi var skeptiska från början och tänkte: Näe, vi vill ses på riktigt.
Konferens via videosamtal lockade inte
Att sätta på flera hundra konferensdeltagare VR-glasögon och träffas i en virtuell programmerad verklighet kändes läskigt.
– Vi kan dra ner med 300 personer till Sydafrika – inga problem. Men det här? Det blir en tröskel som man måste komma över, säger Maria Hellström.
Men coronapandemin gjorde fysiska träffar omöjliga och en konferens via videosamtal lockade inte. Så när robotutvecklaren Fredrik Löfgren, som var inbokad för att föreläsa på konferensen, föreslog att konsultföretaget Kvadrat skulle ordna hela konferens i VR sade Maria Hellström ja.
”Teleporterade oss till after work”
– Det ger ju helt andra möjligheter. Vi hade vår konferens i en aula i dagsljus och efteråt så kunde alla teleportera sig till en takterass i kvällsljus där vi kunde skjuta virtuella fyrverkerier. Det var så härligt att höra allt fnitter. Det får man inte på samma sätt när man har videosamtal, säger Maria Hellström.
I takt med att VR-glasögon blir billigare och tekniken bättre kommer det här bli något som allt fler använder, tror Fredrik Löfgren.
– Med tiden kommer det säkert bättre glasögon som inte är lika tunga, och det finns även forskning med smarta linser som har en liten display i ögat. Så det kommer att bli enklare, säger han.
”Helt ny arbetsmarknad”
Efter konferensen med företaget Kvadrat har många intresserade eventbyråer – som tappat kunder under coronapandemin – hört av sig.
– Det finns många som vill haka på, men det är inga eventbyråer som har jobbat med den här tekniken tidigare. Så här finns en helt ny arbetsmarknad där många som har blivit arbetslösa kanske kan jobba, säger Fredrik Löfgren.
VIDEON: Följ med in i VR-världen där SVT:s reporter intervjuar Fredrik Löfgren och Maria Hellström som avatarer och får en inblick i hur en konferens kan gå till.