Frida Boklund, regionchef Företagarna. Foto: Företagarna, SVT

IT-brott mot företag blir allt mer avancerade

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från Företagarna har andelen företag som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent mellan 2017 och 2020. En typ av brott som är på uppgång är olika slags IT- och cyberbrott. Organisationen håller nu informationsträffar för att belysa brottsproblematiken.

– Anmäl, anmäl, anmäl! är polisens uppmaning. Även om de inte gör något för att lösa ett specifikt brott just nu, kan din anmälan vara den pusselbit som fattas i en utredning, säger Företagarnas regionchef, Frida Boklund.

Företagarna genomför vartannat år en enkät där näringsidkare svarar på frågor om de blivit utsatta för brott. Enligt den statistiken har 84 procent fått en minskad tilltro till polisen och 79 procent fått ökade kostnader till följd brottsförebyggande åtgärder.

Utpressning

De vanligaste brotten som företagare drabbas av är inbrott, snatteri och bluffakturor.

– Men bluffarna har blivit mycket mer sofistikerade. Vi har till exempel vd-brev som ser ut som om det kommer inifrån själva organisationen. Där kan det stå ”för över” och sedan ett belopp. Vi har ransomware som ofta är en typ av utpressning där de som inte betalar råkar illa ut. Det hände inom besöksnäringen tidigare i år. Brottslingarna lägger ofta summan de kräver så pass rätt att det kan upplevas som enklare att bara betala.

Boklund menar att förutom att anmäla brotten är det viktig med utbildning och att vara misstänksam.

– Om något ser ut att vara för bra för att vara sant, är det med stor sannolikhet inte heller sant.

Företagarna hade informationsmöte i Motala förra veckan, under tisdagen i Linköping och har i Söderköping på fredag. Liknande insats planeras även för Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.