En person sitter vid ett bord i en kreativ arbetsmiljö, omgiven av färgglada dekorationer och konstverk på väggarna. På bordet ligger en uppsättning bilder och en rosa pärlplatta. Personen håller upp en av bilderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en stuga i sin trädgård skapar Johan Karlgren, känd som ”Pappas Pärlor” sina konstverk. Följ med in i klippet och hör honom berätta om konstverken. Foto: Martin Klevelid/SVT

Johan firar tio år som konstnären Pappas Pärlor: ”Jag har följt mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan började Johan Karlgren i Motala lägga pärlplattor med sin dotter. Idag är han känd som konstnären ”Pappas Pärlor” med hundratusentals följare på sociala medier. Hans konstverk har visats på gallerier både utomlands och i Sverige. Nu är han aktuell med en egen utställning på Östergötlands museum.

– Det känns otroligt meriterande och som ett erkännande, säger han.

Men att Johan Karlgren skulle fastna för att lägga pärlplattor var något av en slump.

– Det är ett resultat av ett planerat föräldraskap. Ett sätt att visa kidsen att man inte måste vara fast i en könsroll. Jag pysslade därför en hel del med barnen. Då hittade jag pärlorna.

Lovade att följa sitt hjärta

Idag jobbar han heltid som konstnär och skapar både tavlor och tredimensionella konstverk av pärlor.

Vad tror du gör att du har lyckats med din konst?

– Att jag har följt mitt hjärta. Jag tror folk ser att jag blir glad av det här och det smittar av sig. Jag blir riktigt glad av att sitta och skapa.

Följ med in i hans konstnärliga studio i klippet och se några av hans konstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.