Klimatmötet: Linköpingsforskare på plats

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog FN:s klimatmöte i Polen igång på allvar. Nu ska de nästan 200 länderna komma överens om hur målen från Parisavtalet ska förverkligas.

På plats i Katowice är fyra klimatforskare från Linköpings universitet. En av dem är klimatpolitikforskaren Björn-Ola Linnér, som ser svårigheter i mötets förutsättningar.

– Många u-länder menar att de måste kunna prata om hållbar utveckling, att säkerställa rent vatten. Medan de flesta rika länder bara vill prata om hur mycket vi kan minska utsläppen och hur mycket vi kan anpassa oss, säger Björn-Ola Linnér.

Klimatmöte i Katowice 2018

Oro att länder drar sig ur

Han tror på en chans till viss framgång. Däremot tror han att det blir svårt att nå det riktiga genombrottet och den optimism som fanns efter Parisavtalet. En anledning är den skepsis som både USA och Brasilien uttryckt.

– Det finns en stor oro kring vad det här innebär. Att det finns fler länder som frestas att minska sina ambitioner, och kanske till och med dra sig ur, säger Bjärn-Ola Linnér.

Finns ljuspunkter

Men några ljuspunkter ser Björn-Ola Linnér. Även om Brasilien och USA skulle dra sig ur ser han en stor uppslutning av länder runt om i världen så som Costa Rica och Marocko.

– För att inte tala om de mest utsatta länder, ö-staterna, som verkligen riskerar att utplånas av en stigande havsnivå. De är otroligt aktiva och visar att de ställer om.

Även i klimatfinansieringen som tidigare varit efter, ser han framsteg.

– Det är fortfarande långt ifrån tillräckligt för den stora omställningen vi behöver. Men det händer hela tiden att man tar ganska tydliga steg framåt på många områden.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet