• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hälften av våra medlemmar som här i Sverige undantagits från regeln om elva timmar vila, tycker att det är för slitsamt. Hör Kommunals Mona Larsson Törnqvist här i videon. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Kommunal Öst om nya arbetstidsreglerna för dygnsvila: ”Ska vara lika för alla”

Uppdaterad
Publicerad

EU har ifrågasatt om kollektivavtalet i vissa delar är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv. Det handlar om att anställda måste ha elva timmars vila, vilket får konsekvenser för en del yrkesgrupper som i kollektivavtalet undantagits från regeln. Det har lett till protester, men facket tycker det är bra.

Kritiken från vård- och räddningstjänstpersonal växer mot de nya reglerna om arbetstider med minst elva timmars vila per dygn. Men fackförbundet Kommunal tycker att Sverige som helhet ska följa EU-lagstiftning precis som alla andra länder i Europa gör.

– Det ska inte vara några undantag utan lika för alla, säger Mona Larsson Törnqvist, vice ordförande i Kommunal Öst och som själv har schemalagda dygnslånga arbetspass inom äldreomsorgen.

Vissa protesterar

Grupper inom kommunal som protesterar är de som idag har en arbetstidförlängning som sträcker sig över hela dygnet. Personal inom vård funktionsomsorg, brandmän, ambulanspersonal och inom viss barnomsorg där man har en verksamhet som är igång hela dygnet.

Ungefär hälften av medlemmarna som jobbar dygnslånga pass tycker att det är bra, säger Mona Larsson Törnqvist.

– Då har de sovit under jouren och då orkar man med att ha passet efter natten. Men den andra hälften får faktiskt inte sova under jouren utan blir uppväckta av brukaren eller den verksamhet de är i. De som säger att det är för slitsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.